2019-03-26 01:32:01 | Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/rapidsil/public_html/framework/classes/database.php(1) : eval()'d code on line 1
2019-03-26 01:32:01 | Notice: Trying to get property of non-object in /home/rapidsil/public_html/page/classes/controller/default.php on line 72
2019-03-26 01:32:01 | Notice: Trying to get property of non-object in /home/rapidsil/public_html/page/classes/controller/default.php on line 73
2019-03-26 01:32:01 | Notice: Trying to get property of non-object in /home/rapidsil/public_html/page/classes/controller/default.php on line 85
2019-03-26 01:32:01 | Notice: Trying to get property of non-object in /home/rapidsil/public_html/page/classes/controller/default.php on line 86
2019-03-26 01:32:01 | Notice: Trying to get property of non-object in /home/rapidsil/public_html/page/classes/controller/default.php on line 92
2019-03-26 01:32:01 | Notice: Trying to get property of non-object in /home/rapidsil/public_html/page/classes/controller/default.php on line 93
2019-03-26 01:32:01 | Notice: Trying to get property of non-object in /home/rapidsil/public_html/page/classes/controller/default.php on line 99
2019-03-26 01:32:01 | Notice: Trying to get property of non-object in /home/rapidsil/public_html/page/classes/controller/default.php on line 100 Rapidsil
Rapidsil System Kft.       3580 Tiszaújváros, Lévai J u 10.       +36 30 653-7063       info[kukac]rapidsil.hu

Aktuális

Budapest, 2016.06.27.

KicKoff Innoenergy Innovációs versenyen, különdíjat nyertük a REP-TECH szigetelés javító eljárással bi. A különdíjat a MART Zrtztosította, köszönjük a lehetőséget!


Köszönjük!
Budapest, 2016.03.04

Virtuális Erőmű Díjátadó, Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft.


Cégünk innovatív technológiáival elnyerte 2016-ban az Energiahatékony Vállalata díjat, melyet a Nemzetgazdasági Minisztérium Dísztermében vehettünk át! 

Köszönjük a megtiszteltetést, nagy örömmel tölt el bennünket, hogy az eddig fejlesztői munkákat elismerik. 


További képek a díjátadóról a Facebook oldalunkon!

ENERGIATANUSÍTVÁNY      VS           ISO 50001

 

Nem gondoljuk, hogy a 122/2015 kormányrendelet megjelenését az érintett nagyvállalatok benézték és a bírsággal fenyegető kötelezettség mulasztást elkövetik, mert a hozzánk hasonló éber kisvállalatok minden bizonnyal időben és nyomatékosan fel fogják hívni az illetékesek figyelmét a fenyegető veszélyre. Az EU-ban 2012-től regnáló rendelkezés természetesen létrehozta a végrehajtására alkalmas szervezeteket, különösen azért, mert a különféle pályázatokon komoly előnyt (esetleg kizáró feltételt) jelenthet a környezetbarát, energia hatékony vállalt működés, a beruházási, fejlesztési stratégia megléte, vagy hiánya.

A címben szereplő versus látszólagos ellentmondást takar, hiszen mindkét hivatkozott dokumentum a vállalatok energiahatékonyságának a környezetünk hatékonyabb védelmének az ügyét hivatott előmozdítani. Azt, hogy a vállalat a kényszerítő erőnek engedve, vagy saját jól fel fogott érdekéből kezd el a témával foglalkozni, már vezetői döntés kérdése. Épp a legutóbbi kánikula idején kaptunk hírt, egy újonnan épített gyártócsarnokban 50°C feletti hőmérsékletről és ájuldozó dolgozókról. Ha a Megrendelő- tervező-kivitelező láncból csak egyiküknek lett volna ISO 50001-es irányítási rendszere, nem fordulhatott volna elő ilyesmi.

Szigetelés javítási eljárással és szigetelőanyag fejlesztéssel foglalkozó társaságunk eddig kötelességszerűen foglalkozott lakóingatlanok energiatanúsítványának az elkészítésével, igen humánus árakat alkalmazva, nem titkoltan azért, hogy minél szélesebb kitekintésünk legyen az épületek szigeteléseinek az állapotáról, az általunk kidolgozott javítási eljárás alkalmazhatóságáról. Az itt szerzett tapasztalataink azt mutatják, hogy bár a minősítő módszer és eljárás rendkívül körültekintően kidolgozott jellemzőkkel számol, a gyakorlatban szinte soha nem egyezik a tanúsítás szerinti elméleti energiafogyasztás a valósággal, illetve hogy az épület használóinak fogalma sincs arról, hogy milyen veszteségforrások okozzák a kényelmetlenséget, vagy a magas fűtési számlát. Ebből okulva, ezt kivetítve tettük fel a kérdést, ha otthon nincs tisztában valaki az energetikai tényekkel, költségekkel, akkor mitől lenne tisztában a munkahelyén? Úgy ítéljük meg, hogy igen komoly létjogosultsága van a vállalatok esetében az Energia irányítási rendszer (ISO 50001) bevezetésének, legalább azért, hogy megismerjék a vállalatukat jellemző tény számokat.

Tekintettel arra, hogy a bevezetőben hivatkozott rendelet 2015.dec.05.-i határidőre kötelezővé teszi az energiatanúsítvány elkészítését, talán itt az ideje, hogy megismerjék az alternatív lehetőségben rejlő előnyöket. Amennyiben írásunk felkeltette érdeklődésüket, kérjük, keressen meg bennünket.

2015.09.04
Tiszaújváros, 2015.01.28

Gyártósor és építési technológia kifejlesztése új,
környe
zetbarát építőelem létrehozásához
 a Rapidsil System Kft. tiszaújvárosi üzemében.

 

 

Korunk egyik jelentős problémája az energiaárak emelkedésével, valamint a hazai és nemzetközi szabványok, előírások szigorodásával az épületek energiahatékonyságával kapcsolatos.

A Rapidsil System Kft. társaság küldetése az, hogy olyan környezetbarát és fenntartható módon előállítható szigetelő termékeket és építőanyagokat fejlesszen ki az építőipar számára, melyek az életminőség tartós javulását elősegítik. Ezt teszi lehetővé a Norvég Alap Zöld Ipari Innováció Program keretein belül elnyert megközelítőleg 141.000.000 Ft vissza nem térítendő támogatás.

Európában az energiafelhasználás túlnyomó részét a lakó és középületek fűtése teszi ki, melyet igen nagy százalékban fosszilis energiahordozók égetésével nyerünk.

Sajnos ennek hatására az üvegház hatást erősítő gázok, leginkább a szén-dioxid kibocsátása továbbra is jelentős. A házak, épületek szigetelése így kulcsfontosságú az energiamegtakarítás szempontjából.

Az építőipar igen sokféle építő és szigetelő anyagot ismer és alkalmaz, a több évtizedes fejlesztéseknek köszönhetően ezek egyre jobbak, és egyre környezetbarátabb módon előállíthatóak, de az építő és szigetelő anyagok előállítása továbbra is nagy környezeti terheléssel jár.

A hagyományos szigetelések beépítésük során valamennyi energia megtakarítását elősegítik, a termék életciklus elemzések alapján elmondható, hogy az előállításhoz, beépítéshez és megsemmisítéshez hatalmas mennyiségű energia ráfordítás szükséges, ezen felül a passzív házak kritériumainak teljesítéséhez a hagyományos szigetelések beépítésénél különféle tartószerkezeti megoldásokra van szükség, hiszen ezek a rendszerek nem önhordóak.

A Rapidsil System Kft. azonban új struktúrát hozott létre, melyet mára már szabadalmi oltalom véd.

A szigetelési struktúra ötlete annyira sikeresnek bizonyult, hogy megfelelő tervezéssel, technológia kidolgozásával, illetve a hozzá kapcsolódó gyártástechnika kifejlesztésével olyan építőelem is gyártható, amely kiváló szigetelő képesség mellett olyan mechanikai jellemzőkkel bír, mely alkalmassá teszi falazóelemként történő felhasználásra.

Így olyan szerkezetű épületek, alacsony energiafogyasztású és passzív házak építhetőek, ahol a teherviselő elem és a szigetelés funkcióját ugyanaz az anyag látja el, tehát utólagos szigetelésre nincs szükség. Így problémás hőhídak, az épület légtömörségét veszélyeztető kapcsolódási pontok nem alakulhatnak ki. A technológia sajátosságaiból adódóan ráadásul ezek a szerkezetek földrengésbiztosak, valamint karbon lenyomatukat tekintve semlegesek, tehát az ipari tevékenységnél megszokott üvegház hatást sem erősítik.


2014. május 22. - Változnak az épületek szigetelésének feltételei


2014. március 7.-én a Belügyminisztérium 20/2014 számmal kiadott egy rendeletet, amely több ponton módosítja az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006 (V.24.) TNM rendeletet.

Miért érdekelhet ez engem? – Kérdezheti egy nem-építész hétköznapi ember.

A rendelet 1.sz. mellékletében megjelenő táblázat erre a válasz, amely az épülethatároló- és nyílászáró szerkezeti elemek (fal, födém, tető, ablak, ajtó) hőátbocsátási tényezőinek új értékeit tartalmazza, - ez az érték határozza meg mennyire jól hőszigetelt az a bizonyos szerkezeti elem-.

 

·         2015. január elsejétől az  energia-megtakarítási célú hazai vagy uniós pályázati forrás vagy a  központi költségvetésből származó támogatás igénybevétele esetén a beruházásnak a fent említett értékeket kell teljesíteni. Tehát ha hőszigetelés jellegű lakásfelújítást tervez, csak akkor pályázhat eredményesen támogatásra ha a fent említett értékekre szigeteli házát.

Mit is jelent ez nekünk:

 

Épülethatároló szerkezet

A hőátbocsátási tényező követelményérté­ke

U (W/ m2K)

Szükséges kiegészítő hőszigetelési

vas­tagság*(cm)

Várható költség** (Ft/m2)

Várható

megtaka­rítás***

(Ft/ m2év)

Homlokzati fal

0,24

16

18 000

1 450

Lapostető

0,17

22

22 300

1 100

Padlás és búvótér alatti födém

0,17

24

4 500

1 100

Árkád és átjáró feletti födém

0,17

24

21 500

1 550

Alsó zárófödém fűtetlen terek felett

0,26

15

5 000

500

Fűtött és fűtetlen terek közötti fal

0,26

15

18 000

700

Lábazat

0,3

12

17 000

1400

Forrás: A gazdaságos felújítás. BM kiadvány

*A jellemző 1990 előtt épületszerkezet felújítását feltételezve a leggyakrabban alkalmazott felújítási technológiával (adott szerkezetre vonatkozó fejezet sze­rint). Pontos érték egyedileg eltérhet, illetve méretezhető a meglévő szerkezet típusának a hőszigetelés anyagának és rögzítésmódjának függvényében.

**A leggyakrabban alkalmazott felújítási technológia költsége kiskereskedelmi áron, áfával együtt lett figyelembe véve. Padlás hőszigetelés esetén tárolásra is alkalmas felület, burkolat költsége a táblázatban szereplő költséghez hozzá- adódik. Fűtött és fűtetlen terek közötti fal esetén menekülési utak melletti nem éghető anyagú hőszigetelés többletköltsége, illetve speciális műszaki megoldások nem szerepelnek az árban.

***A várható költségeket vezetékes földgáz fűtést feltételezve számoltuk, más fűtési energia hordozónál jelentős eltérések lehetnek. „Alsó zárófödém fűtet­len terek felett", mint például a fűtelten pince födémének hőszigetelésével elért megtakarítása a pincében futó elosztó vezetéktől, a pince szellőztetés­nek mértékétől, mélységétől határoló szerkezetitől függően nagy mértékben különbözhet.

 

Mit jelent a követelményértékek szigorodása a jelenleg leggyakoribb falazó anyag fajták használata esetén:

                                  

Falazó anyag típus

Vastagság (cm)

A hőátbocsátási tényező érté­ke kétoldalt vakolva, színezve

U (W/ m2K)

Szükséges szigetelés* vastagsága az új követelményérték teljesítéséhez (cm)

Pórusbeton

30

 

0,4

7

Vázkerámia

38

0,41

7

* A leggyakrabban használt kőzetgyapot, vagy polisztirol szigetelés használatával

 

 

·         2018. január 1-től pedig minden új építésű lakóingatlannak teljesítenie kell az új előírásokat.

 

·         Továbbá 2020. december 31. után minden újonnan épülő ingatlanoknak közel nulla energiaigényűnek kell lennie, amely a fent említett táblázat előírásainak teljesítésén túl az épület éves primer energiaigényét legalább 25%-ban megújuló energiából fedezni, amely az épületben keletkezik, az ingatlanról származik, vagy közelben állítják elő.


Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal, elérhetőségeinken!